UNELMISTA TOTTA, once in a lifetime

[tulokset] [kuvat]


Lähtökohdat

Italiaan, Nixun ensimmäiseen ulkomaan kilpailuun, lähdettiin maltillisin ja realistisin toivein. Minimitavoitteena päästä 58 parhaan kuljettajan joukkoon ja ajamaan sunnuntaina ainakin Second Chance. Jos kaikki onnistuisi rookie-kuljettajalle ja onni suosisi, toivottiin suoraa finaalipaikkaa.

Italiaan lennettiin maanantaina, harjoitukset alkaisivat keskiviikkona. Nixulla käytössä vain 14 harjoitusvetoa, moni kuljettaja oli treenanut jo edellisenä viikonloppuna, mutta budjettimme ei sallinut edellisenä päivänä treenamista, kalliita päiviä.
Meidän haki Malpensan lentokentältä tiimikaverimme Teppo ja Santtu (Santeri Kallio: Sakal Racing). Heti samana päivänä kävelimme 7 Laghin rataa ja ihmettilimme valtavaa pitoa, sandaalit tarttuivat asvaltissa olevaan kumikerrokseen.

Tiesimme jo etukäteen, että valtavan pidon kanssa tulisi ongelmia, siihen ei voi tottua Suomessa, koska samanlaista pitoa ei ole.
Toinen asia, joka huoletti etukäteen oli kuinka Nixu pärjäisi etujarrujen kanssa. Suomessa ei ajeta RMC-sarjaa etujarruin, joten Nixulla ei ollut kuin muutamalta päivältä treeniä NRG MotorSportilta lainatuilta etujarruilta. Ne olivat kuitenkin hyvin erilaiset kuin lopullisessa kilpa-autossamme.

Luxusta kisaan toi, että tulisimme ajamaan Formula-K tallin tehdaskalustolla. Kallis, mutta loistava ratkaisu.

Tiistai päivänä kasailimme talliteltassa kalustoa.

 

YHTEENVETO KISATAPAHTUMSTA

Lue tämä, jos et jaksa koko sepustusta ;)

Lähtöpaikka eriin 24., 12 rivi (ulkoreuna).
Lauantaina sadetta koko päivä.

Kilpailu Sijoitus Huomio
Aika-ajo   60. Nopein kierros viiimeinen sektori epäonnistui (0.2 sekuntia, yli 20 sijoitusta)
Erä A-E 18. Ensimmäinen kilpailulähtö. Myöhästynyt startti
Erä D-E 19. Sijalta 12. Nixu työnnettiin pitkäksi, hieno nousu takaisin yli 10 sijaa aivan viimeiseltä paikalta
Erä B-E 22. Nixun saama 10 sekunnin aikasakko pudotti sijoitusta paljon
Erä C-E 9. Hieno ajo, "varman päälle" välttäen "tilanteita", jotta varmistaisi second change paikan
Second Chance 21. Seppo unohti putsata sateen jälkeen kaasuttimenvaijerin kuoren. Kaasu hirtti kiinni jo lähtöruudussa


Nixulla suuria vaikeuksia sopeutua etujarruihin, harjoitusvetoja selkeästi liian vähän. Etujarruilla jarruttaminen ei tullut "selkärangasta" vaan aina piti miettiä miten, missä ja miten paljon.
Mm. aika-ajossa ensimmäisessä sektorissa häviötä 0.1 s, toinen aivan sama kuten kaikilla muilla, mutta viimeissä sektorissa, jossa kaksi 180 asteen neulansilmän mutkaa aikaa 0.4. sekuntia lisää.

Kovaan pitoon Nixu sopeutui kuitenkin paremmin kuin etujarruihin.

ENNAKKO-ODOTUKSIA POSITIIVISEMPI KISA!

 

Harjoituspäivä ke 22.05.2013:

Helteinen päivä. Päivä alkoi epäonnisesti. Ensimmäisessä harjoitusajossa oikea eturengas tyhjeni, venttiili vuosi aivan läpi. Koskaan ei aikaisemmin noin ole käynyt, miksi nyt?
Kolmessa seuraavassa erässä Nixu ihmetteli, että kun auto ei lähde alhaalta minnekään, mutta suorilla kulkee todella lujaa. Kun aikamme pähkimme useamman ihmisen voimin, moottorimies Dani hoksasi, että tiimipäälikkö Lorenzo oli antanut 13 piikkisen eturattaan.

Nixu lienee hieman turhautunut ongelmiin. Selkeästi sotki etujarruilla oppimista koska suurta edistystä ei tullut. Etujarrutuksissa oli useimpiin verrattuna reilu ero.

Olimme tehneet jo ennen kisaa päätöksen, että pysyisimme koko ajan tiimin säädöissä. Ne toimivat hyvin.
Samoin oli heti alusta asti loistavaa, että joka ajon jälkeen moottorimies Dani kysyi miten moottori ja kaasutin toimi ja teki muutoksia välittömästi.
Aika parani uusilla renkailla vain hitusen, päivän parhaaksi 50.4. Ei eroa käytetyillä ajettuun.

Harjoituspäivä to 23.05.2013:

Torstai jatkui helteisenä. Nixua oli ohjeistettu nyt keskittymään omaan ajoon, rauhallisemmin ja rauhallisemmin. Ihmeellistä, mutta yhdessä erässä tyhjeni jälleen oikeanpuolenen rengas, samalla lailla venttiili vuosi läpi kuin edellisenä päivänä? Unlucky...
Etujarrut ei vain ottaneet osuakseen, Nixu sanoi että ei ole "selkärangassa" vaan joutuu aina miettimään missä, milloin ja miten.

Uusilla renkailla aika 50.2., ei eroa käytetyillä ajettuun.

Tiimipäällikkö Lorenzo ohjeisti, että nuku hyvin, kyllä se siitä.

 

AIKA-AJO PÄIVÄ PE 24.05.2013.

Perjantai jatkui edelleen helteisenä.

Warm-up: sijoitus jotain.

Vain pari kierrosta, Nixu halusi ladata itseään aika-ajoon.

Aika-ajo: sijoitus 60.

Nixun lataus onnistui jälleen parannusta harjoituksiin 0.5 sekuntia.
Silti hän oli hieman pettynyt. Nopeimman kierroksen viimeinen sektori epäonnistui, 0.2 s liikaa ja sijoitusmenetyksiä noin 20.
Aika 49.8.

 

KISAPÄIVÄ LA 25.05.2013:

Lauantaiksi oltiin luvattu koko päiväksi sateista. Nixu innoissaan, koska ei tuota kuuman kelin valtavan pidon ongelmaa. Sadeajaminen silti erilaista kuin Suomessa koska kuljettajan täytyy vältellä paksua kumikerrosta, aja "yli" ikäänkuin V-linjaa.
Toisaalta näissä kisoissa ei ole yhtään huonoa kuljettaja, kaikki osaavat ajaa.

Warmup: noin 22.

Täysiä yrittämättä ajo näytti hyvältä. Mekaanikot oli tosin laittaneet oikean etukulman ylös, vasen oli alas, mutta kun kuljettajalla "maitti" päällä, ei millimetrit tai sentit haittaa.
Aika 1.08.8.

Erä A-E: lähtöpaikka 24. (ulkoreuna), sijoitus 19.

Ensimmäinen kilpa-ajo. Nixu hieman jännittynyt startissa. Vettä radalla paljon, jopa enemmän kuin warmup:ssa ja näkyväisyys huono. Myöhästyi startissa, se muutenkin varovaisesti, samoin ajo. Nousua silti viisi sijaa.
Aika 1.10.7.

Erä D-E: lähtöpaikka 24.  (ulkoreuna), sijoitus 19.

Nyt oli Nixulla "maitti" päällä! Erittäin hyvä lähtö ja nousua kokoa ajan kahdella ensimmäisellä kierroksella. Kierroksella kolme Nixun ohitettua kanssakilpailijan, sijoituksen ollessa tuossa vaiheessa 12.,  Nixu joutui ohitetun kanssakilpailijan töytäisemäksi, ulos pitkälle nurmikolle aivan rengasvallin viereen.
Nixu taisteli auton takaisin radalle ja sisuuntuneena nousi sijalta 30 sijoitukselle 19.
Ailka 1.10.3.

Erä B-E lähtöpaikka 24. (ulkoreuna), sijoitus 22.

Melko hyvä lähtö ja nousua eteenpäin. Kisan viimeiset kierrokset tiukkaa taistelua. Nixun ohitettua erään kilpailijan, kanssakilpailija "tööttää" Nixua lujaa perään. Nyt Nixu oli ehtinyt kuitenkin jarrulle ja pysyi niukin naukin asfaltilla. Takaa tullut törmäys oli niin luja, että niska kipeytyi ja 10 mm takapuskurin pultti vääntyi 45 asteta.
Nixu ajoi töötänneen kilpailijan kiinni ja sitten Nixun "etujarrut lukkiutuvat" ja töötännyt kilpailija ajatui pitkälle nurmikolle. Nixu sai törmäyksestä 10 sekunnin aikasakon joka pudotti sijoitusta paljon.
Aika 1.09.8.

Erä C-E: lähtöpaikka 24. (ulkoreuna) , sijoitus 9.

Ennen erää ohjeistin, että varman päälle. Ei tiukkoja "tilanteita", periksi ne jos pakko. Ja ajo heti rauhalliseksi kun mahdollista. Tämä siksi, jotta Nixu varmistaisi ajopaikan sunnuntaipäivälle.
KERRANKIN Nixu jopa uskoi. Rauhoitti ajon heti kun tuli väljää eikö  pyrkinytkään nousemaan enää. Pitäisiköhän tälläinen ohjeistus antaa AINA?
Aika 1.09.6.

Yhteenveto lauantaista:

Nixu oli unohtanut murheet harjoituspäiviltä ja ajoi koko päivän nousujohteisesti. Etujarrut kävivät tutummaksi ajo ajolta, silti antoi edelleen tasoitusta kokeneemmille.
Ajosilmä toimi nyt hyvin, nousua useimmissa lähdöissä ja "reiät" löytyivät. Auto ei missään vaiheessa täysin mieleinen, varsinkin peräpää kaasutiksissa luisti koko ajan alta.
Ajolinjat hyvin erilaiset kuin Suomen sadekelissä, kumimaton välttely sai aikaan ajoa hyvin ulkolinjoja pitkin.

Päivä oli HYVIN POSITIIVINEN, YLI ODOTUSTEN.

Ilman aikasakkoa Nixun lähtöpaikka Second Chanceen olisi ollut 6. ja ilman toisen erän työntämistä ulos, olisi yltänyt jopa suoraan finaaliin.

Nyt Second Changeen, lähtöpaikka 13. Hienoa.

 

KISAPÄIVÄ SU 26.05.2013:

Sunnuntaille oli luvattu koko päiväksi aurinkoista.

Warmup: 16.

Ajo näytti hyvältä, etujarrut yhä tutummat ja tutummat. Jumittui ruuhkaan, joten varsinainen "kyyti" jäi näkemättä, mutta toisaalta eipä Nixu kovin täysillä halua warmup:ja ajaakaan.

Second Change: sijoitus 21.

Second Change:stä nousua varsinaiseen finaaliin vain kuudelle parhaalle. Siksi onkin kyse ikäänkuin "elämästä ja kuolemasta".
Lähtöruudussa Nixu parkaisee, että KAASU EI PALAUDU!

MEKAANIKKO ON UNOHTANUT PUTSATA VESISATEEN JÄLKEEN KAASUVAIJERIKUOREN.
Yritämme Tepon kanssa kiskomalla herkistää kaasua, mutta koska lähtöruudussa ei saa avata tai käyttää työvälineitä, emme voi mitään.
Nixun on yritettävä pärjätä.

Lähtö ei ole kovin hyvä, Nixu myöhästyy lähtökiihdytyksessä ja pitää vain paikansa. Alku sujuu kaasun palautumattomuudesta huolimatta hyvin, nousua sija sijalta, mutta sitten jumi on yhä isompaa.
Lopussa Nixu menettää sijoituksia reilusti. MEKAANIKON MOKA!

Yhteenveto sunnuntaista:

Warmup:ssa meno näytti todella hyvältä. Jää ikuiseksi arvoitukseksi mitä vauhti olisi ollut Second Changessa ilman kaasuvaijerin lukkiutumista.

Yhteenveto viikonlopusta:

Koko maailman Rotax -kuljettajien kerma oli täällä ja Nixun meno eka kertalaiseksi näytti hyvältä. Huonosti sujuneitten, osaksi epäonnenkin vaivamien harjoituset, oli mielestä pois pyyhitty.
Nixu osoitti vahvuutta, että pystyi hallitsemaan ensimmäisen kisan ulkomailla tuoman jännityksen.

Nixu sopeutui kovaan pitoon yllättävän hyvin. Etujarrujen käyttökin alkoi pikkuhiljaa sujumaan. Mutta on myönnettävä, että etujarrujen luontainen käyttö vaatisi ainakin yhden, jopa useamman kisan.
Paremman etujarrukäytön myötä nopeuskin kasvaa.

Nixun vahvuus on taisteluissa, niistä hän pitää ja niitä haluaa. Vielä on niissäkin tehtävä, että ratkaisevat taistelut on voitettava.


Odotuksiin nähden koko kisat meni yläkanttiin, Nixulle jäi positiivinen kuva kun ajo parani koko ajan.
Ja nälkä mahdollisesti päästä joskus vielä koettamaan...

 

KIITOKSET FORMULA-K TIIMILLE, TIIMIPÄÄLIKÖLLE LORENZOLLE SEKÄ NRG-MOTORSPORT TIIMIPÄÄLIKÖLLE TEEMU ANTTILALLE TÄSTÄ MAHDOLLISUUDESTA!