VIIMEISIMMÄT UUTISET

Uusi yhteistyökumppanimme: pro-nosturihuolto.fi

 

Ammattitaitoista nosturihuoltoa ajasta ja paikasta riippumatta, yli 20 vuoden kokemuksella.

PALVELUT

Teolllisuusnosturien tarkastukset
Nosturihuolto ja modernisointi
Nostotuotteiden kauppa
Käytetyt nosturit ja nostotuotteet

[Video] [Kuvat]

 

Lähtökohdat

Ei ollut häävit lähtökohdat kisaan. Auto oli kunnossa kyllä, mutta ei kuljettaja Nixu ja mekaanikko Seppo.

Molemmat olleet koko viikon noroviruksen kourissa, perjantaina tehtiinkin päätös, että ei vielä lauantaiksi. Helppo päätös kun mikään ei vielä pysynyt kummallakaan sisällä.

Mutta Nixulla oli kova halu, joten aamuvarhaisella klo 6:00 suuntasimme Joutsaan.

Matkalla jouduimme pysähtymään vain kerran vatsan vaatimalle tauolle.

 

 

KISA: LAUANTAI

Harjoitusajo:

Vähän tunnustelelua, Nixu ajoi vain 1,5 kierrosta muut 2,5... Ja unohti harjoitella lisälenkinkin...

Alkuerä: 2. / 6

Nixu myöhästyi lähdössä ja ajo ensimmäiset kaksi kierrosta hieman tunnustelua. Muuthan olivat kilpaileet lauantaina. Kolmannella kierroksella vauhti löytyi.
Vain voittaja suoraan semifinaaleihin, joten oli haettava paikkaa keräilyerästä.

Semifinaali: 1. / 6

Alkuerän kakkosena Nixu sai valita lähtöpaikan. Hän valitsi ulkoreunan ja meni heti lähdössä lisälenkille. Loppu olikin Nixun nätyöstä, voitto reilulla erolla.
Eli semifinaalipaikka tuli...

Semifinaali: 4. / 6

Erittäin kovatasoinen semifinaali, mukana myös lauantain kilpailujen voittaja ja kakkonen. Nixulta ok kähtö, kolmantena ensimmäisellä kierroksella. Nixu halusi enemmän ja ensimmäisen kierroken jälkeen lisälenkille, mutta lisälenkin paluussa heti lähdössä kiertäneen Panun taakse. Nixu ohitti kierroksen kuluessa Panun, mutta aikaa kului ja erän loppusijoitus 4. ja siis D-finaalipaikka.

D-finaalii: 1. / 6

D-finaali oli Nixun näytöstä. Heti lähdöstä lisälenkille ja selvään voittoon. Ehkä parasta ajamista koko viikonloppuna?
D-finaalin voittajana nousu C-finaaliin.

C-finaalii: 2. / 4

Lähdöstä jäänyt pois kaksi autoa, joten voittajalle ja toiselle luvassa nousu B-finaaliin. Melko helposti B-finaallin, tosin Nixu ajoi ensimmäisellä kierroksella radan nopeimmassa kohdassa monttuun ja auto lähti osin käsistä. Taisi tulla pieni osumakin Jomiin?

B-finaalili: 3. / 6

Näytti jo likes varmalta, että voittaja ja toisena ajanut Nixu nousevat A-finaaliin. Sitten Nixun vauhti hiljeni, väsyikö kuski, loppuivatko renkaat vai menikö ajo peittelyn yritykseksi ja haosi siten?
Jokatapauksessa viimeisen kierroksen viimeisessä mutkassa takaatullut ohitti ja ajot loppuivat siihen.

YHTEENVETO

Auto rokkasi, 356 hevosvoimaa pääsi Joutsan pitkällä pääsuoralla oikeuksiinsa. Hiukan Nixu valitteli hitaissa mutkissa turbo-viivettä, mutta alkoi tulla yhä paremmin ja paremmin toimeen.

Nixun vauhti erinomaista, varsinkin kun huomioi, että vatsatauti veroitti (kävi neljä kertaa tyhjennyksellä) sekä renkaat oliivat hyvin kuluneet. Mekaanikko tarjotteli aivan uusiankin renkaita alle, mutta Nixu nuukaili.
  

[Video]

Lähtökohdat

Auto saatiin viimeinkin valmiiksi illan jo hämärtyessä, ei ihan kaikkia yksityiskohtia, mutta suurimmalta osalta.

Auton tekniikka oli kokenut ison muutoksen, mutta tekniikalla ei oltu ajettu kuin 150 metriä, jolloin testasimme, että jarrut toimivat.

Muutoksia mm

- turbo-moottori, 356 hv / 426 nm
- ZF-vaihdelaaatikko sintterikytkimin
- uudet, isommat takajarrut
- auto sai uuden lasikuituiset takalokasuojat ja uuden maalipinnan.

Auto on edelleen aivan vakioin bmw-ripustuksin, ei siis minkäänlaisia linkki-systeemejä, joten lähdössä Nixu joutuu aina antamaan tasoitusta. Panostamme yhä siihen, että Nixu opettelee ajamista radalla, lähdöt paranevat kun joskus rakentelee tuollaisia linkki-systeemejä.

Kisaan lähdimme erittäin vanhoin slicksein, oli odetettavissa, että tulee tekniikka-ongelmia kun ei oltu ajettu järin ollenkaan.

Harjoitusajo:

Järjestäjä perunut harjoitukset runsaan osanoton vuoksi.

KISA: LAUANTAI

Alkuerä: 2. / 6

Lähdössä Nixu jäi viimeiseksi, aika odotettua kun ei mitään hajua millä kierroksilla pitäisi lähteä. Samoin renkaat olivat hyvin vanhat.

MUTTA Nixu kiersi ensimmäisenä lisälenkin, saaden tilaa eteen ja päräytti toiseksi. AIKA hieno suoritus, täysin ajamattomalla autolla.

Varikolle tullessaan hän nousi autosta ja huusi: "Tässä on ihan liikka TEHOO!!!". Hmm. Mitäköhän kaikki sanoivat hänelle, kun hän olisi halunnut yli 400 hv?
Autossahan on nyt 356 hv, ahtopaineilla 0.6 bar. Jos auton hukkaporttiin olisi laitettu Nixun haluaman ahdon 0.8 barin jousi, autossa olisi ollut laskennallisesti tehoa 430 hv ja 1.0 barin ahdoilla noin 500 hv (jos ei ahdistaisi mistään).

Kun turbo tulee peliiin, ei pitoja hiekalla, sutii kovin...

Erän sijoituksen myötä suora semifinaali -paikka.

Semifinaali: 2. / 6

Lähdössä jälleen viimeiseksi, lisälenkki oikeaan aikaan, jotta sai tilaa eteen ja melko helposti toiseksi. Nixu valitteli yhä turbo-auton vaikeaa ajettavuutta. Kun turbo-tulee "peliin mukaan", tehoa tuntuu olevan rajattomasti, vaikea hallita ja ei piedä.

Silti kovin hieno suoritus, sijoituksen perusteella paikka B-finaaliin.

B-finaali: 6. (4.) / 6

Lähdössä Nixu jäi jälleen viiimeiseksi ja kaatoi ensimmäisessä mutksassa sisäreunaa ahnehtien keilan, josta seurasi hylky ja sen myötä erän viimeiseksi. Ajamalla Nixu oli 4. Nixu sai tilaa eteensä, mutta ajamattomuus näkyi ja ei ajanutkaan takaa ohi vaan lisälenkin kiertäneet Rolf ja Jomi ajoivat Nixun kiiinnki.
Nixu noitui tullessaan varikollle, että ajo sellaista "tökkmisitä", virrheitä täynnä kun turbo aiheutaa erilaisia "tilanteita". No, varmasti helpottuu kun jossain vaiheessa pääsemme treenaamaan kotiradalle.

Varikkopaikalle ajettaessa ilmeni, että turbon ja pakoputken V-panta liitos oli vuotanut öljyä niin, että auto syttyi pieneen tulipaloon.

Kisat jäi tuon tulipalon johdosta sunnuntailta ajamatta, emme halunneet vaarantaa mm. vakavampaa tulipaloa, joka tuhoaisi auton täysin.

YHTEENVETO

Autossa on vihdoinkin "riittävästi" tehoa, ehkä jopa liikaakin, mutta Nixu tuskin antaa tiputtaa tehoa alemmaksi.

Nixun vauhti hämmästytti, täysin ajamattomana noin hyviä ajoja aivain erilaisella autolla kuin koskaan.
 

 

[Video] [Kuvat]

 

Lähtökohdat

KERRANKIN olitiin jo viikolla hyvissä ajoissa, edellisessä kisassa viimeisellä kierroksella sammuneeseen autoon oli vaihdettu uusi, paremmin tärinää kestävä akku (Optima RedTop) sekä M3 laturi (140 Ah), jotta suuren sähkökulutuksen (mm. kolme flektiä, sähköinen vesipumppu, isot bensapumppu).
Odotukset oli suuret, kisaa varten oltin hankittu myös aivan UUDET Avon-slicksit, ensimmäistä kertaa Nixun koppiauto-uralla.

 

KISA: LAUANTAI

Harjoitusajo:

Treeni ajettiin vanhoilla renkailla, auto toimi ja vauhti hyvää.

Kisa:

Koko lauantai meni mönkään. Auto toimi vain aina ensimmäiseen tai toiseen mutkaan, sitten alkoi röpeltää.
Vikaa etsittiin ja etsittiin. Epäiltiin bensansyöttöä tai sähkövikaa.

Vika löytyi vasta kun lauantain osalta oli myöhäistä. Havaitsimme, että bensanpaineet heitteli 1-3.5 baarin välllä. Bensalinjoista ei löytynyt mitään, kerääjäsäililö täynnä, pumput vaikutti, että ovat kunnossa. Viimein mekaanikko purki Malpassi -bensanpaineen säätimen, ei mitään vikaa, mutta kasaamisen jälkeen kaikki vaikutti toimivan. Bensanpaine oli hienosti tasaisainen 3.5 bar.

 

 

KISA: SUNNUNTAI

Hitusen jännitti, toimiiko auto, oliko vika todellakin bensanpaineensäätimessä.

Harjoitusajo:

Kaikki tuntui toimivan.

Alkuerä: 3. / 6

Nixun erässä heti lauantaina ylivoimaisesti kisan voittanut Miko Sivonen ja lauantain A-finaalin kolmas. Nixu erässä kolmas, vauhti hyvää, maaliin aivan kolmannen luukussa. Eli lauantainakin olisi siis kilpailutu hyvn.

Keräilyerä: 1. / 6

Nixu sai erinomainsen lähdön, meidän vakioperäisellä bemarilla lähdön kärkeen ja sitten karkuun ja lähdön ylivoimaiseen voittoon.

Semifinaali: 4. / 4

Viikonlopun huonoin ajo osui tähän. Pääsuoralle kääntyvä mutka ei luonnistunut ollenkaan. Kisassa näyttävä ohitus rallikrossi luokan autosta mutta viimeisessä mutkassa leveäksi ja ohi tultiin. Erän jälkeen "tiimipäälikkö" ja kuski kävivät keskustelun viimeisen mutkan ajolinjasta. Äänitaso nousi.

D-finaali: 1. / 5

Nyt alkoi tapahtua. Lähdössä Nixu jäi neljänneksi, mutta bravuuriksi osoittautuneessa radan kolmannessa mutkassa ohitus, johtavan auton perään ja sitten jälleen ohitus johtavasta autosta bravuuri mutkassa, lisälenkille ja tämän D-finaalin voittoon.

C-finaali: 1. / 5

Lähdössä Nixu jäi jälleen neljänneksi, mutta jo toisessa mutkassa kolmanneksi. Sitten lisälenkille hakemaan tyhjää eteen ja Nixu kiiti erän selkeään voittoon muiden menessä lisälenkille.

B-finaali: keskeytys. / 5

Vauhti ei ehkä ihan niin hyvää kuin edellisessä erässä, mutta näytti että olisi ollut tämän B-finaalin 3. Jossittelun katkaisi lisälenkille mennessä bemarin etutukivarsi, joka petti ja ajo kesketyi.

YHTEENVETO

Vauhti erittäin hyvää semifinaalia lukuunottamatta, siinä ehkä olis yliyritystä tai jotain. Varsinkin C-finaalin ajo näytti erittäin hyvältä. Tästä on hyvä jatkaa seuraavaan osakilpailuun Pihtiputallee.
Ehkä ensi vuonna nelilinkki-systeejä niin ehtisi lähdöissäkin?


  

Nixun SuperRock-kilpuri kävi eilen 21.6.2017 dynossa, jossa varmistui, että autossa on varsin mukavat teholukemat, 356 hv / 6192 rpm, vääntö hulppea 436 Nm / 5274.
Turbon ahdot asetettiin hyvin maltillisiksi, vain 0.6 bar, jotta auto kestäsi varmemmin. Toisalta liian suurista tehoista ei ole hiekkaisella asfaltilla ja hiekkaradalla mitään hyötyä, rengas vain sutiin.
Tehoa saisi maltillisten ahtojon nostolla vaikka 0.8 bar varmasti reilusti yli 400 hevosvoiman.

Turbo herää noin 2800 ja tarjoaa tasaisin 0.6 ahdon aina kierrosluvun rajoittimelle asti. Vääntö- ja tehokäyrä on tasainen.
Moottorinohjauksesta huolehtii siis KDFI ja sitä asetetaan Tuner Studiolla ja logeja katsellaan MegaLogViewerillä.
AFR arvot jätettiin tarkoituksella rikkaalle, kiristämällä niitä tai lisäämällä ennakoita olisi saatu isommatkin teho, mutta varmisteltiin.


Dynottuksen suoritti SS-Motors Vihdissä. Janne on osaava kaveri.

 

Katso video dynotuksesta