11.-12.06.2011, Rotax Max Challenge, Joensuu
[tulokset lauantai] [tulokset sunnuntai] [valokuvat]


Lähtökohdat

Aikaisemmin olimme suunnitelleet, että kisaviikolla kävisimme harjoittelemassa maanantaina, mutta päädyimmekin, että menemme kisapaikalle vasta torstaina. Usko siihen, että vauhti olisi yhä kohdallaan, oli edelleen vahva.

Hieman epäilimme jaksaisimeko, lämpöä oli luvattu kisapaikalle 28 - 30 astetta...
Harjoituspäivä to 09.06.2011:
Torstaina saavuttiin kisapaikalle klo 12 maissa. Nixu vietti alkuviikon tiimikaverinsa Santun mökillä ja yöt olivat venyneet hieman pitkiksi, voi sanoa, että Nixu oli "hieman" väsyneen tuntuinen... Helle ei auttanut yhtään asiaa.
Vihdissä ajettu TAG-sarjan osakilpailu (jonka Nixu voitti) maksoi nyt väsyneen kuskin osalta veroa. Tuo TAG-osakilpailu oltiin ajettu "liimarenkailla" (Maxxis), joiden pito oli valtaisaa. Nyt näkyi ajoissa, että jarrutukset eivät osuneet liukkaammilla Mojoilla. Tallipäällikköllä ja kuskilla oli silti vahva usko, nukutun yön jälkeen paremmin...
Jo päivän puolessa välissä totesimme, että rungossa kiinni oleva moottorin rave ei toiminut, kone pois, uusi tilalle ja sisäänajoihin. Uusi kone oli selvästi parempi, mutta vielä hieman "tahmea".
Virallinen harjoituspäivä pe 10.06.2011:
Nukutun yön jälkeen Nixun ajo alkoi asettua, mutta päätimme, että alkuperäisistä suunnitelmista poiketen, emme raaskisi käyttää uutta rengassarjaa vaan säästäisimme ajamalla vanhoilla (= kuluneilla). Autoa saatiinkin hieman paremmaksi, ajo näytti hyvältä ja päivän parhaaksi jäi aika 43.9.
Ehdottomasti kuumin päivä, mittari näytti 30.7 astetta.

KISAPÄIVÄ LA 21.05.2011:

Kisapäivä jatkui keväisien aurinkoisesti ja jatkui koko päivän 30 asteen tietämissä.
Warm-up
Ennen warm-upia kävimme vielä kerran vaa'alla. Järkytys oli suuri kun vaaka näyttikin kaksi kiloa isompaa lukemaa (siis ylipainoa). Jotta auto olisi lähempänä minimipainoja, päädyimme nopeasti poistamaan lyijyä ja bensaa autosta. Painon poisto auton takaa penkistä teki auton Nixun mielestä mahdottoman ajaa, takapää luisti valtavasti.
Eikun kiireesti rakentamaan auto täysin uusiksi painojakauman osalta ennen warm-upia.
Takapaino kiinnitettiin takaisin, bensaa taas eteen normaali määrä ja kiireesti ruuvaten iso 4,5 kg keskipaino pois ja tilalle vähemmän.
Aika-ajo: sijoitus 10.
Ennen aika-ajoa hieman epäilytti, kaksi päivää oltiin harjoitetu ja 15 minuutissa auto väännetty uusiin painojakaumaan.
Nixu ei ollut ihan tyytyväinen autoon, silti paransi nyt viikonloppuna ensimmäistä kertaa ajaessaan uusilla renkailla aikaan 43.4, sillä aika-ajon 10. sija.
Erä A-B: lähtöpaikka 7. (sisäreuna), sijoitus keskeytys.
Nixun takaa lähtenyt kilpailija työnsi Nixun lähdössä ensimmäisessä mutkassa kanssakilpailijan päälle. Nixulta raidetangot pois ja keskeytys.
Erä A-C: lähtöpaikka 7.  (sisäreuna), sijoitus 18. (+10 s aikasakko)
Nixun takaa lähtenyt sama kanssakilpailija, joka aiheutti ensimmäisessä lähdössä kolarin, työnsi Nixun jälleen poikittain lähdössä. Tällä kertaa Nixu selvisi kuitenkin kolaritta. Tuo työntänyt kilpailija jäi Nixun taakse ja tökki edelleen. Nixu laski suosiolla tuon kilpailijan edelle ja epäonnistui sitten jarrutuksessa. Tökkijä ulos ja Nixulle ansattui +10 s aikasakko. Kävimme ansaitusti tuomariston nuhdeltavina.
Kierrosaika 43.7.
Pre-finaali: lähtöpaikka 29. (sisäreuna), sijoitus 17.
Keskeytyksen ja aikasakon tuoman sijoituksen vuoksi Nixun lähtöpaikka oli vihon viimeinen. Jälleen "nixumainen show", lähdössä nousua neljä sijaa ja poimi kilpailijan toisensa perään. Läksimme tähän lähtöön melko kovilla rengaspaineilla, jotta nousu olisi mahdollista alussa. Näin kävikin, mutta renkaat lämpenivät lopussa sitten liikaa, silti nousutavoite saavutettiin.
Finaali: lähtöpaikka 17. (sisäreuna), sijoitus 9.
Päätimme ottaan tähän finaaliin riskin, rengaspaineet ennätysmaisen alas, kylmäpaineet 0.45. Tämä siksi, että helle yhä piinasi ja pelkäsimme, että radan pintaan tarttunut kumi tarraisi renkaisiin.
Nixulta erittäin hyvä lähtö, nousua viisi sijaa. Sitten osoittautui, että rengaspaineratkaisumme ei toiminut, auto "kirrasi" mutkissa ja runko ei toiminut. Silti Nixulta nousu yhdeksänneksi. Aivan lopussa Antti (eräs sarjan ennakkosuosikeist)a ajoi Nixun kiinni, ohittikin, peitti kaksi mutkaa, mutta yllättyi kun Nixu yrittikin ohitusta vielä. Valokuvista näkyy, että Nixu reilusti melkein koko auton verran rinnalla, ei osunut missään vaiheessa, Antti taisi vain yllättyä tuosta Nixun ohituksesta ja ajautui ulos. Olisi Nixu voinut silti hieman enemmän tilaa jättää ;) Taitaa olla kuitenkin niin, että nuoren pojan tekee mieli aina kilpailla kokenutta, nopeaa kilpailijaa vastaan. Harmi Antin puolesta tuo hänen keskeytyksensä.
Katso tapahtuma valokuvista.
Aika 43.7.
Yhteenveto lauantaista:
Päivä ei ollut helppo. Helle ja "sattumukset" piinasivat. Nixulta erittäin hieno nousu pre-finalissa ja finaalissa.
Auto ei ollut missään vaiheessa päivää helppo ajettava, tietyissä mutkissa ei kääntynyt, toisissa perä luisti alta.

KISAPÄIVÄ SU 12.06.2011:


Helle oli kaikonnut ja päivä valkeni pilvisenä, päivälle oli ennustettu kuurosateita (joita tulikin sitten useinta).

Warmup:
Rata oli märkä, vaihdoimme alle aivan uudet saderenkaat kiireellä, jotta kumi ehdittäisiin "ajaa sisään". Ajo jäi lyhyeksi, apumekaanikko ei ollut kiinnittänyt nipparila ketjusuojaa. Se neljännellä kierroksella ketjujen väliin ja Nixu radan varteen.
Auto ei ollut toiminut ennen sitä ollenkaan, ei kääntynyt millään.
Aika-ajo: sijoitus 13.
Jätimme sadesäädöistä tarkoituksella ns. caster-kulmat "päälle" sekä nostimme takapainon ylös. Auto muuttui helmpommaksi ajaa, mutta Nixu ei ollut tyytyväinen aika-ajoonsa, ei uskaltanut viedä autoa äärirajoille.
Rata oli vielä sateen jäljeltä hiukan liukas, aika 44.2.
Alkuerä A-B: lähtöpaikka 9. (sisäreuna), sijoitus 7. Erän nopein kierrosaika 43.8.
Nixu piti lähtöpaikkansa ja nousi kaksi sijaa alkukierrosten aikan. Kisan aikana kuitenkin käytiin kuitenkin kiivasta taistelua kanssakilpailijoiden kanssa, vauhti erittäin hyvä, erän nopein kierrosaika meni Nixun nimiin.
Muutokset autossa alkoivat toimia, nyt ehkä ensimmäistä kertaa koko viikonloppuna aloimme saada "otetta" rengaspaineisiin, ne alkoivat osua kohdalleen, samoin kaasuttimen suutin.
Aika 43.8.
Alkuerä A-C: lähtöpaikka 9. (sisäreuna), sijoitus neljäs.
Nixu nousi lähdössä kaksi sijaa. Erot repesivät lähdössä melko suuriksi, mutta Nixu ajoi hyvin ja ajoi hyvin. Kolmella viimeisellä kierroksella alkoi ensin ripeksiä vettä ja viimeisellä kierroksela sataa ihan oikeasti. Tuohan on kuin Nixulle
"tehty" ja Nixu ajoi runsaasti kärkeä kiinni. Taistelussa viimeisellä kierroksella Nixu yritti vielä ohitusta runsaassa sateessa lauantaina hankaluuksia aiheuttaneesta kilpailijasta, tuo toinen kilpailija peitti hieman, Nixu liukkaalle sisälinjalle ja kylkeen. Nixun virhe, mutta jos ei koeta, ei voita? Tämä vuosi on kuitenkin aika paljon "oppivuosi isojen poikien" koulussa, tärkeintä on koettaa rajojaan... Vaikka kävimme tuomariston nuhdeltavina ahtaasta ohituksesta, Nixua ei rankaistu, koska tuomaristo piti liukkaan kelin aiheuttamana vahinkona, mitä se nyt olikin.
Pre-finaali: lähtöpaikka 7. (sisäreuna), sijoitus keskeytys.
Oppirahoja on vieläkin maksettava, Nixu pyörähti lämpärillä ajettuaan kanttarin ylä, joka vasta maalattuna ja sateen jäljiltä yllätti. Nixu pyörähti ja aiheutti kanssakilpailjan keskeytyksen. Nixu pääsi silti jatkamaan, olemme pahoillamme Krisu!
Nixu tippui poikkeuksellisesti lähdössä yhden sijan, mutta nousi ensimäisellä kierroksella yhden sijan, ohittaen tuon edellisessä erässä vahingossa työntämänsä kilpailijan. Tuo kilpailija yritti työntää Nixua ulos jo kahdessa mutkassa, onnistuen lopulta kolmannessa. Nixulle keskeytys. Tuomaristo kutsui meidät kuultavaksi mitä tilanteessa tapahtui. Katso tapahtuma valokuvista.
Finaali: lähtöpaikka 27 (sisäreuna)., sijoitus 1. Nixun ensimmäinen voitto Rotax Max Challengen luokassa Rotax Max, myös nopein kierrosaika
Juuri ennen finaaleja satoi, rata oli vielä hyvin märkä, mutta teimmei kuin teimmekin rohkean valinnan. Kuivan kelin renkaat alle, mitään ei ollut enää menetettävä kun lähtöpaikka oli viimeisestä rivistä. Esimerkkimme innoittamana tuttavakilpailijamme teki ainoana saman ratkaisun. Moni Nixun kaveri, joka ajoi juuri ennen Max-luokan finaalia, kauhisteli valintaame. Alkukierrokset eivät olleet todellakaan Nixulle helppoja, mutta hienosti hän sinnitteli. Liukkautta kuvastaa, että ensimmäisen kahden kierroksen aikana Nixu ohitti vain kaksi kilpailijaa. Vasta noin viidennellä - kuudennella kierroksela kuivankelin renkailla alkoi pito löytyä ja sitten mentiinkin. Nixu poimi kilpailjan toisensa jälkeen, vauhti oli noin 2-3 sekuntia nopeampaa kuin saderenkailla sinnittelivillä. Ajolinja kuivui, mutta ohitukset olivat vaikeita, koska ohituspaikat olivat yhä märkiä.
Nixulla oli myös ongelma, viidennellä kierroksella hän huomasi, että vasen takarengas oli jäänyt kiireessä mekaanikolta kiristämättä, se hölskyi.
Kuitenkin jo kierroksella 15 Nixu siirtyi johtoon, tässä vaiheessa myös mekaanikko (joka oli myös huomannut heiluvan takarenkaan) näytti, että rauhota reilusti. Showmiehen elkein Nixu tuuletteli varikon ohi ajettaessa.

Jälleen kerran aivan uskomaton veto Nixulta. Meno alkukierroksilla ei todellakaan ollut helppoa, mutta hienosti Nixu selvitti.
Yhteenveto sunnuntaista:
Pienillä säätömuutoksilla autoon sekä löytämällä oikeat ilmanpaineet renkaissa onnistuimme tekemään siitä vihdoinkin ajettavan. Nixu ajoi loistavan päivän, oli nopea (siitä osoituksena erän nopein kierrosaika).
Nixulta vakuuttavaa menoa vielä kostealla radalla, vetomiehet vetää slickseillä!

Yhteenveto viikonlopusta:
Viikonloppu helteisine keleineen oli rankka ja opettava. Oppirahoja on vielä maksettava kun Nixu etsii paikkansa ja rajojaan. Tästä on kuitenkin erittäin hyvä lähteä seuraaviin osakilpailuihin, tavoitteet sielläkin korkealla.
Vauhti riittää, mutta autojen säätöjen hakemiseen on tehtävä tässä välissä lisää työtä, nyt säädöt löytyivät liian myöhään.

TULEVAT TAPAHTUMAT


Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/sutinse/public/html/cms/administrator/components/com_gcalendar/libraries/Zend/Validate/Hostname.php on line 553

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/sutinse/public/html/cms/administrator/components/com_gcalendar/libraries/Zend/Validate/Hostname.php on line 649

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/sutinse/public/html/cms/administrator/components/com_gcalendar/libraries/Zend/Validate/Hostname.php on line 553

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/sutinse/public/html/cms/administrator/components/com_gcalendar/libraries/Zend/Validate/Hostname.php on line 649

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/sutinse/public/html/cms/administrator/components/com_gcalendar/libraries/Zend/Validate/Hostname.php on line 553

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/sutinse/public/html/cms/administrator/components/com_gcalendar/libraries/Zend/Validate/Hostname.php on line 649

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/sutinse/public/html/cms/administrator/components/com_gcalendar/libraries/Zend/Validate/Hostname.php on line 553

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/sutinse/public/html/cms/administrator/components/com_gcalendar/libraries/Zend/Validate/Hostname.php on line 649

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/sutinse/public/html/cms/administrator/components/com_gcalendar/libraries/Zend/Validate/Hostname.php on line 553

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/sutinse/public/html/cms/administrator/components/com_gcalendar/libraries/Zend/Validate/Hostname.php on line 649
Tapahtumia ei löydy