09.-09.09.2012, Rotax Max Challenge, Oulu
[tulokset lauantai]
[tulokset sunnuntai]
[valokuvat ja videot]


Lähtökohdat
Kouvolaan lähdettiin epätietoisin mielin. Nixun kylki oli ollut ajokelvoton kesäkuun alun Oulun osakilpailun jälkeen. Kylkeä olitiin hoidettu tulehduskipulääkkein sekä ortopedin määrämällä fysioteraupettisella hoidolla. Isot kiitokset Reimarlan fysioterapian Kari Savolaiselle, jonka hoito mahdollisti Nixun osallitumisen tähän kilpailuun. Hoitona mm. ultraääntä, selän fasettilukkojen availua, kinessioteippiä. Nixua itseään huoletti onko yhä nopea? Mitä usean kuukauden ajotauko on tehnyt ajolle? (ei huolta, osoitti, että molemmat on kunnossa!).
Tarkoitus oli "jäädyttää" kylki ennen jokaista ajoa ja heti ajon jälkeen kylmäkalle siteillä kiinni kylkeen. Näin mahdollinen verenvuoto tyrehtyisi ja kipu hellittäisi. On huomattavaa, että ortopedin mukaan kylkivamma ei ole vaarallinen, mutta erittääin kipeä.
Harjoituspäivä to 06.09.2012:
Torstaina saavuimme Kouvolaan noin yhden mailssa. Päivän aikana Nixu ajoi vain kolme kertaa radalla, koska rata oli kuiva ja pyrimme säästämään kylkeä. Hienosäädimme autoa joka vedolla ja ajoimme mm. pakoputkia ristiin.
Vauhti oli vähäisistä ajoista huolimatta hyvää, parhaaksi ajaksi jäi 49.9.
Virallinen harjoituspäivä pe 07.09.2012:
Perjantaina oli luvattu puolesta päivästä alkaen sadetta, joten heräsimme normaalia harjoiituspäivää aikaisemmin, jotta ehtisimme ajaa vielä pari ajoa kuivalla kelilä.
Nixu kävi kuivalla kaksi kertaa radalla, ensimmäinen ajo oli suurinpiiirten samaa kuin perjantaina, mutta mekaanikon silmään auto ei lähtenyt hyvin mutkista. Toiseen ajoon vaihdoimme toisen pakoaukonsäätimen (ns. "rave") ja johan tapahtui! Ajasta pois melkein kolme kymmenystä. Samassa vedossa olitin kokeiltu toista kaasutinta, se valittiin.
Sitten alkoi sataa, toisaalta Nixun kylki oli hieman aran tuntuinen, emme olisi ajaneet kuivalla kuitenkaan.
Sade alkoi kevyenä ja muiden mennessä radalle saderenkain, Nixu ajoi sliksellä. Noin ei paljon pitoa, kylki kestää. Samalla harjoitusta, jos märällä radalla täytyy olla kuivankelin renkain.
Vaihdoimme alle vielä saderenkaat (ei sadervälityksiä) ja Nixu treenaili sadeajoa. Aivan uudet renkaat olivat pitkään todella liukkaat, mutta lopussa tuli jo hyvin.

Suutimeksi valittui 162, takarattaaksi 73. Aika 49.5.

KISAPÄIVÄ LA 09.08.2012:
Lauantaille oli luvattu kuivaa, mutta myös useita sadekuuroja. "Mielenkiintoinen" päivä mekaanikolle, vaihteleva kuskille....
Warm-up: sijoitus 3.
Rata oli yön sateiden jälkeen vasta kuivumassa ja Nixu näytti heti missä hän on parhaimmillaan, märällä radalla slikseillä. Nixu valitteli kuitenkin, että autossa ei alalähtöjä ollenkaan.
Aika-ajo: sijoitus 18.
Ennen aika-ajoa tuumimme, että vika on pakoaukon säätimessä. Mekaanikko puhdisti sen, ei ollut kovin vakuuttunut toiminnasta ja ehdotti vaihtoa. Nixu päätti pitää puhdistetun.
Ja eihän se sitten toiminut, alalähdöt puuttui täysin. Rata ei ollut vieläkään täysin kuiva, mutta ajo ajettiin silti kuivankelin renkain. Harmi tuo raven toimimattomuus, rata olisi ollut kuin Nixulle tehtä olosuhteiltaan.
Aika 50.6.
Erä B-C: lähtöpaikka 13. (sisäreuna), sijoitus 8.
Ajoon vaihdettiin toinen pakoaukon säädin (osoittautui toimivaksi).
Tapansa mukaan Nixulta loistava lähtö, nousten heti viidenneksi. Nixun kisalähtöjen ajamattomuus heijastui ajossa, kierroksella kolme jarruvirhe ensimmäisessä mutkassa ja Tomi "Tomba" Jääskeläinen pääsi helposti ohi.
Samassa paikassa jarruvirhe uudestaan, nyt reilusti pitkäksi ja viisi kuljettajaa meni ohitse. Nixun vauhti oli kuitenkin erittäin hyvää ja nousi lopussa kaksi sijaa.
Aika 50.0.
Erä A-C: lähtöpaikka 13.  (sisäreuna), sijoitus 6.
Sitten alkoi sataa ja mietimme päämme puhki millainen välitys sateelle. Välityksen vaihdossa päädyimme takarattaaseen 82 (11 -rattainen kytkinkello ei sopinut väärän eturattaan vuoksi).
Nixu putosi lähdössä yhden sijan, mutta nousi sija sijalta ylöspäin vaikka valitteli ajon jälkeen, että renkaat eivät toimineet vasta kuin aivan lopussa (rengaspaineet liian pienet) sekä takarattaan olisi pitänyt olla isompi.
Aika 1.00.3.
Pre-finaali: lähtöpaikka 8. (ulkoreuna), sijoitus 10.
Sade oli vähentynyt, mutta rata oli yhä märkä, joten startti vielä saderenkain. Kolme kuljettajaa starttasi kuivankelinrenkain ja tulivat ajetuksi muutamassa kierroksessa kierroksella kiinni, joten rengasvalinta oli oikein.

Nixu saa hyvän lähdön, mutta toiselta paikalta startannut Santeri "Santtu" Kallio työnnetään lähdössä ympäri ja Nixu joutuu väistämään Santtua (käsittämätön reagointi Nixulta, että pystyi väistämään!). Joutuessaan kiertämään kaukaa radan ulkopuolelta, Nixu putoaa noin sijalle 18-20.
Ensimmäisen kierroksen nousun jälkeen sjoitus on jo 13. Tuon jälkeeen, vaikka vauhti on hyvää, sijoitus nousee vain kolme sijaa, koska välimatkat on ehtineet venyä pitkiksi.
Aika 57.6.

Santtu pyöräytetty lähdössä ja Nixun väistö
[kuva1, kuva2]
Finaali: lähtöpaikka 10. (ulkoreuna) , sijoitus keskeytys.
Rata oli nyt kuivunut ja startti kuivankelin renkailn. Nixulta jälleen kerran hyvä startti seitsemänneksi ja viiden ensimmäisen kierroksen kanssa tiukkaa vääntöä Kauri "Gigi" Pessalan kanssa. Pojat ohittelevat toinen toisiaan.
Kierroksella kolme Gigi ohittaa Antti Ollikaisen ja Nixu käyttää tilauisuutta hyväkseen myös. Tilaa ei jää Antille ja Antti on luisua radalta ulos ja menettää useita sijoituksia. No, toisaalta Antti jää tapansa mukaan "roikkumaan" ulos joutuessaan ohitetuksi. Mutta olisi Nixu voinut jättää tilaa, koska Antti ajoi sarjan kokonaispisteiden kärkipaikasta.
Kierroksella viisi, Nixun näyttäessä edelleen hyvin nopealta, Nixu ajaa takamutkassa ahnehtiessaan Gigin ohitusta vesilätäkköön ja kauas ulos. Auton raahaaminen takaisin radalle kestää niin kauan, että Nixu on reilusti viimeinen kilpailija radalla.
Nixu ajaa muutaman kilpailjan kiinni ja ohittaa, mutta kierroksella 13 ajaa samaan lätökköön ja ulosajo. Kilpailu jää siihen.
Aika 50.2.
Yhteenveto lauantaista:
Aika-ajon pilasi pakoaukon säätimen toimimattomuus. Nixun vauhti hyvää, mutta ajamattomuus näkyi jarruvirheinä. Kylkivamma ei aivan kauheasti haitannut lauantaina, osaltaan toimivan "kylmäkalle"- ja kipulääkityshoidon johdosta.

KISAPÄIVÄ SU 09.06.2012:
 
Sunnuntaille oli luvattu koko päiväksi pilvistä, mutta ei sateita.

Warmup: sijoitus 7.
Rata on yön sateiden jälkeen kuivumassa, mutta kuivan kelin renkailla mennään. Nixu jättäytyy tarkoituksella joukon keskivaiheille tutkiakseen muiden vauhtia, hyvältä näytti.
Aika-ajo: sijoitus 8.
Nixu odottaa 15 minuutin aika-ajossa ensimmäiset seitsemän minuuttia. Sen jälkeen ajo on hyvän näköistä ja vauhdikasta. Alun kierrokset Nixu tulee samaa vauhtia Jan-Mikael Sirviiön ja Jari Huttusen kanssa, loppukierrokset Andre Tomin kanssa.
Aika 50.0.
Erä 1: lähtöpaikka 8. (ulkoreuna), sijoitus 9.
Lähdössä tapahtuu jälleen kärkipäässä kolarointia ja Nixu joutuu jälleen kiertämään kaukaa radan ulkopuoleta ensimmäisen mutkan. Sijoitus noin 17-18, mutta nousee jo ensimmäisellä kierroksella 13.
Vauhti hyvää ja edelleen nousua kierros kierrokselta.
Aika 50.0.
Erä 2: lähtöpaikka 8. (ulkoreuna), sijoitus 5.
Nixu pitää paikkansa lähdössä ja nousee sijoitus sijoitukselta, vauhdin ollessa erittäin hyvää. Hieman Nixu joutuu antamaan periksi suoravauhdissa, mutta ajaa aina mutkissa kiinni. Erä on muutenkin kärjen osalta kartingia parhaimmillaan, tiukkaa taistelua ja sijoitukset vaihtelevat.
Kylki alkaa olla todella kipeä, erityisesti kipu tuntuu warmup-kierroksella (ei voi lämmittää renkaita) sekä maaliintulo kierroksella, kisan aikana adrenaliini auttaa.
Aika 50.1.
Pre-finaali: lähtöpaikka 5. (sisäreuna), sijoitus 13.
Nixulta jälleen kerran erittäin hyvä lähtö ja nousee heti kolmanneksi, mutta sitten rysähtää. "Joku" ajaa takaa päälle ja Nixu lentää korkeassa kaaressa radalta ulos.
Samalla kylki saa viimeisen niitin, Nixu kertoi, että hän tiesi, että se oli siinä, nyt sattui.
Nixu jatkaa kuitenkin ajamista, sijoitus on noin 20., mutta nousua ensimmäisellä kierroksella useita sijoja. Nixu nousee yhä useita sijoja, kunnes ohittaessaan Jenna Kaartista kierroksella seitsemän, Jenna kääntää päälle Nixun ollessa jo selkeästi ohi. Nixu putoaa jälleen sijoituksia.
Lopussa vielä muutamia ohituksia, takaa tulee Santeri Varis ohi.
Aika 49.9.

Kuvia lähdön tapahtumasta
[kuva1, kuva2, kuva3]
Finaali: lähtöpaikka 13. (sisäreuna)., sijoitus 15.
"Kyllmäkallea" kylkeen, tuplakipulääkitys. Nixu päättää silti osallistua, osuisiko mahtilähtö ja sitten adrenaliini auttaisi?

Lähdössä on ahdasta ja Nixu putoaa sijalle 15. nousten kuitenkin neljän ensimmäisen kierroksen aikana neljä sijaa. Vauhti näyttää hyvältä. Nixu ajaa kiinni Kauppisen veljekset Jessen ja Jukan. Kierroksella viisi Nixu ohittaa Jukan, mutta seuraavalla kierroksella Jukka työntää ensimmäisessä mutkassa Nixun pitkäksi, Nixun menettäessä useita sijoituksia, pudoten sijalle 18. Aika tyypillistä Jukkaa...
Lopun Nixu kurvailee maaliin, ajaen kiinni kuitenkin mm. hänet työntäneen Jukan. Ajossa ei ole silti enää yritystä, adrenaliini ei enää suojaa kivulta.
Aika 49.9.
Näin kipeää teki maalissa
[kuva]
Yhteenveto sunnuntaista:
Sunnuntai sujui loistavasti aina prefinaalin lähtöön asti. Rotax Max Challenge -sarjan olisi tehtävä jotain turvatakseen lähdöt. Takaa työnnetään niin rajusti, että jossain vaiheessa käy jollekin oikein pahasti, nyt on selvitty vielä mustelmilla ja vääntyneellä raudalla.
Nykyteknologian keinoin, mm. videokuvauksella, voitaisiin katsoa oletko jonkun kilpailijan takapuskurissa kiinni. Aloitetaan takaapäin, aina 10 s kuinka monta edelläolevaa on myös takapuskurissa kiinni.

Onko tälläisessa oikeasti mitään järkeä?
[kuva]
Yhteenveto viikonlopusta:
Oli hienoa, että Nixu pystyi osallistumaan. Teki itsetunnolle hyvää kun huomasi, ajovirheistä varsinkin lauantaina huolimatta, että vauhti on edelleen kilpailukykyistä.

Ajot taisi tältä kaudelta päättyä tähän, kylki on jälleen niin kipeä kuin kesäkuun alussa Oulussa.
Harmi, kun tarkoitus oli antaa Nixun ajaa muutama kilpailu kun kesällä ei pystynyt osallistumaan, mm. TAG-kunkku sekä Porin Syyspäräys.

TULEVAT TAPAHTUMAT


Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/sutinse/public/html/cms/administrator/components/com_gcalendar/libraries/Zend/Validate/Hostname.php on line 553

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/sutinse/public/html/cms/administrator/components/com_gcalendar/libraries/Zend/Validate/Hostname.php on line 649

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/sutinse/public/html/cms/administrator/components/com_gcalendar/libraries/Zend/Validate/Hostname.php on line 553

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/sutinse/public/html/cms/administrator/components/com_gcalendar/libraries/Zend/Validate/Hostname.php on line 649

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/sutinse/public/html/cms/administrator/components/com_gcalendar/libraries/Zend/Validate/Hostname.php on line 553

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/sutinse/public/html/cms/administrator/components/com_gcalendar/libraries/Zend/Validate/Hostname.php on line 649

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/sutinse/public/html/cms/administrator/components/com_gcalendar/libraries/Zend/Validate/Hostname.php on line 553

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/sutinse/public/html/cms/administrator/components/com_gcalendar/libraries/Zend/Validate/Hostname.php on line 649

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/sutinse/public/html/cms/administrator/components/com_gcalendar/libraries/Zend/Validate/Hostname.php on line 553

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/sutinse/public/html/cms/administrator/components/com_gcalendar/libraries/Zend/Validate/Hostname.php on line 649
Tapahtumia ei löydy